In timpul facultatii de Relatii Economice Internationale (ASE) am plecat in cadrul unei burse la Muenchen, Germania. Atunci am inceput sa cunosc cu adevarat mediul din exterior, este adevarat ca din perspectiva societatii germane. Am fost atras ca un magnet si m-am hotarat sa fac a doua facultate, Sisteme de Management si Informatii tot in acel oras.

Dupa practici si job-uri ca si student la companii precum SIEMENS COM, BMW AG, OSRAM GmbH in Muenchen sau BMW MC in Spartanburg, USA m-am hotarat sa ma specializez in domeniul energiilor regenerabile. Am inceput de la surub si piulita, montand instalatii solare termice si fotovoltaice pentru gospodarii. Ulterior am urcat o treapta si am inceput sa proiectez instalatii pentru gospodarii si uz industrial, pentru ca intr-un final sa administrez tehnic parcuri fotovoltaice si eoliene pentru Green City Energy in Muenchen. In 2009 am fondat Green Costal cand inca lucram pentru Phoenix Solar AG, in Sulzemoos bei Muenchen. 

In tot acest timp am aflat prin proprie experienta, impartasita si de oamenii pe care i-am cunoscut in decursul timpului, ca libertatea de a crea si a face ceea ce iti place cu adevarat sunt importante pentru a munci cu pasiune si a aduce un plus valoare benefic pentru mediul inconjurator. Am aflat de asemenea ca o identitate curata este un lucru de mare pret si desi aparent toata lumea se intelege cu toata lumea si traim in pace internationala relativa, de fapt ne aflam intr-un crunt razboi economic international care inghite nenumarate resurse si ne ameninta existenta.

Acest razboi este alimentat artificial de sisteme politice depasite care tind sa puna pe primul loc ego-ul si perceptia personala asupra realitatii, uitand de povata ca cel mai mare dintre noi va fi cel mai mic si ca de fapt cel din varf este in slujba cetateanului normal, care nu beneficiaza de asimetria informatiei. Totodata tensiunea este alimentata si in mod natural de diferentele de mentalitate ale natiunilor.

Mie personal aceste diferente de mentalitate cu evenimente istorice explicabile mi-au indus o atitudine paradoxala; pe de-o parte sa tin si mai mult la tara care m-a nascut si crescut, iar pe de alta parte sa respect anumiti prieteni de alta origine mai mult decat pe anumiti co-nationali.

Si totodata am mai inteles ca sistemele actuale economice galopeaza pe spatele oamenilor normali ca sa plateasca dobanzile cantitativ exponentiale pretinse de sistemul bancar, care are voie de la politic sa imprumute oamenilor mai multi bani decat are in seif, adica eu vand Clientului instalatii solare care nu exista si el imi plateste si dobanda.

Aceste motive dar si faptul ca schimbarea climatica negativa devine pe zi ce trece mai vizibila, ca in prezent incepand cu luna august omenirea consuma mai multe resurse decat capacitatea de regenerare a planetei, ca sistemul de retribuire nu se bazeaza pe plus valoare, pe productie ci pe un politic cu proprii interese, m-au determinat sa creez un altfel de business, exprimat prin viziunea si misiunea pe care mi le asum. M-as bucura enorm sa am mushterii care imi impartasesc gandurile.

Multumesc

Alex Costeniuc